Kolumni: Isoja päätöksiä ja muutoksia
— 09.09.2019 Uutiset
Lentopalloliitto julkisti tänään, että organisaatiossa tehdyt yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen. Sovitut toimet ovat karvaita, erityisesti henkilöstövähennykset ovat toimenpide, johon kukaan ei koskaan haluaisi mennä. Näiltä ei kuitenkaan tässä prosessissa vältytty, sen verran haastavaan tilaan liiton talous on ehtinyt päästä.
Lentopallossa tapahtuu paljon ja toiminnan volyymi on korkealla. Sekä miesten että naisten maajoukkueella on mittava ohjelma EM-kisoineen. Tämän lisäksi juniorijoukkueemme ovat säännöllisesti mukana EM-kisoissa ja kun laskee päälle varsin mittavan satsauksen beach volleyn huippupareihin, toiminnan kustannustaso on pysyvästi korkealla.
Kun toiminta on kasvanut, liiton tulot eivät ole kehittyneet samassa tahdissa. Tästä johtuen Lentopalloliiton talouteen on syntynyt pysyvät epätasapaino, jonka koko vuositasolla on noin 300 000 – 400 000 euroa. Yksittäisenä vuotena hyvien puskurien kanssa tällaisesta vielä olisi mahdollista selvitä pienemmilläkin toimenpiteillä, mutta valitettavasti tämä ei ole tilanne nyt. Tarvitsemme suuren korjausliikkeen, jota on mahdoton toteuttaa vaikka yhden vuoden aikana - siksi nyt alkava kolmen vuoden jakso, jossa talous saatetaan tasapainoon.
Vaikka monesta asiasta pitää säästää, yksi asia on yritetty pitää mielessä koko ajan mahdollisimman kirkkaana: säästöjen negatiivinen vaikutus toimintaan on pidettävä mahdollisimman pienenä - ja muutosten myös joissakin asioissa pääsemme myös eteenpäin.
Kilpailutoiminnassa jatkuvaa kehitystä
Kilpailutoiminnan osalta on linjattu, että pelipasseihin tai sarjamaksuihin ei tehdä ainakaan tässä vaiheessa tasokorotuksia, vaikkakin jonkinlaiset indeksikorotukset ovat mahdollisia. Säästöt syntyvät paremmista ja paremmin integroiduista järjestelmistä, jolloin manuaalisen työn määrä alenee.
Välittömiä henkilövaikutuksia kilpailun alueella ei ole, mutta yhteistoimintaneuvotteluissa on sovittu, että tulevan kolmen vuoden aikana myös tällä alueella tulee syntyä säästöä henkilöstökuluissa.
Lentopalloliigan osalta tulee joitakin pienempiä tehtävämuutoksia, mutta pääosin liigan asioita hoidetaan sillä työnjaolla, jota jo elokuussa on käyty läpi liigan toimintaa koordinoivassa pääsarjaryhmässä.
Huippu-urheilun toimintamahdollisuudet säilytetään
Suurimmat euromääräiset säästö osuvat huippu-urheilutoimintaan. Tämä jo siksi, että huipun alalla on eniten liikkuvia kuluja ja se on Lentopalloliiton toiminta-alueista selvästi suurin.
Kustannusten laskuun auttaa jonkin verran se, että maajoukkueiden ohjelma esimerkiksi vuonna 2020 on jo arvokisojen osalta kevyempi kuin kulunut vuosi. Huipulle ei ole oikotietä ja naisten tai miesten maajoukkueissa emme voi merkittävästi säästää tekemisen määrästä tai laadusta, mutta joitakin asioita voi tehdä alemmin kustannuksin. On ehkä syytä palata juurille, miettien mikä oikeasti on olennaista. Mitkä asiat ovat oikeasti merkittäviä, kun joukkuetta ja sen pelaajia haluamme kehittää? On valittava oikein ja tehtävä oikeita asioita oikeilla tavoin.
Lentopalloliiton panostus beach volleyhin on ollut suuri kuluneina vuosina. Kustannusrakenne on ollut raskas ja kumppanimarkkinalla liitto ei ole pystynyt hyödyntämään meidän huippu-urheilijoiden julkisuuskuvaa. Olemme siirtymässä suuntaan, jossa liitto kattaa entistä vähemmän huippuparien kustannuksia, mutta antaa merkittävästi enemmän vapauksia hyödyntää omaa tuotettaan beach volleyn ammattilaisina. Tämä muutos pitää tehdä harkiten ja vaiheittain, mutta joka tapauksessa se on tehtävä.
Suunniteltu valmennuskeskuksen muutto Kuortaneelta Tampereella on taloudellisessa mielessä aikalailla kustannusneutraali toimi. Muutoksen syyt ovat muualla ja siitä lisää esimerkiksi täältä.
Johto ja hallinto halvemmalla
Johdon kulut syntyvät useista tekijöistä, joista suurimpia ovat toimitusjohtajan palkka, yleishallinto, toimitilat, ICT, erilaisia ulkoisia palveluja jne. Tämän lisäksi toimialalla on paljon sekalaisia pienempiä kuluja. Näistä kaikista siirrymme tilanteeseen, jossa kulutasomme on nykyistä alhaisempi. Tämä tulee alempina palkkakustannuksina, prosessien automatisoinneilla ja muista erilaisista pienemmistä puroista. Esimerkiksi toimitilojen osalta meidän on tarkasteltava nykytilaa; kuinka voimme tulla toimeen vähemmällä.
Toimialalta poistuu yksi työtehtävä, kun tapahtuma- ja hallintosihteerin sekä hallinto- ja seurapalvelusihteerin toimenkuvat yhdistetään yhdeksi talous- ja hallintosihteerin työksi. Myöhemmin vielä toimialan henkilöstökuluista tulee löytää vielä merkittävä säästö seuraavan kolmen vuoden aikana.
Myös myynti organisoidaan uudella tavalla. Liiton henkilöresursseilla varmistetaan myynnin tukitoimintojen sujuvuus ja myyntivastuu jakaantuu enemmän; toimitusjohtajan tukena myynnissä on laajempi joukko ihmisiä.
Seuratoiminnan tuki ja alueet muutosten kourissa
Suomessa on käynnissä ennennäkemätön väestön muutto pieniltä paikkakunnilta suurempiin keskuksiin. Mittakaava on jopa suurempi kuin 70-luvulla, jolloin peltoja laitettiin pakettiin ja muutettiin joukolla kaupunkeihin. Erityisen paljon tämä kurittaa Itäistä ja pohjoista Suomea, jotka jo nyt ovat esimerkiksi pelaajamäärissä yhdessä pienempiä kuin suurin alueemme Lounas - ja trendi jatkuu yhä. Siksi, jos haluamme säilyttää lajimme elinvoimaisena, meidän on saatava parempi jalansija kaupunkiseuduilla – toki pienempiä paikkakuntia unohtamatta.
Meillä säilyy jatkossakin viisi erillistä aluetta (Pohjoinen, Itä, Länsi, Lounainen ja Etelä) aluetoiminnassa, niiden aluejaostot ja jaostojen nykyinen toiminta sisältäen mm. aluejoukkuetoiminnan ja alueellisen kilpailutoiminnan. Tähän ei olla nyt koskemassa.
Sen sijaan säästösyistä meillä on jatkossa yksi aluepäällikkö vähemmän. Pohjoinen, Itä ja Etelä jaetaan aluepäällikön toiminta-alueen osalta kahteen osaan maantieteellisesti, pohjoiseen alueeseen kuuluu jatkossa myös Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo, eteläiseen jatkossa myös Etelä-Savo.
Symmetria alueiden ja aluepäälliköiden osalta rikkoontuu, mikä on haastavaa - mutta jonka kanssa voidaan toivottavasti elää. Valmentajakoulutus siirretään valmennuskeskuksen yhteyteen, jolloin siellä on yhtä lailla toiminnan sisältö, pääasialliset tekijät ja koordinaatio.
Jotta aluepäälliköiden aika seurojen kanssa varmistetaan, heidän vastuualueeltaan irrotetaan joukko ns. alueellisia keskusseuroja (noin 10 kpl), joiden kanssa tehtävä kehitystyö tapahtuu liiton toimitusjohtajan ja urheilutoiminnan johtajan kanssa. Nämä seurat voivat olla liigaorganisaatioita tai liigaseurojen kanssa yhteistyötä tekeviä, alueellisia toimijoita, joilla jo kokonsa puolesta on mahdollista kehittää toimintaansa esimerkiksi palkkaamalla valmennuspäälliköitä tai seuratoimijoita ja toimia paikallisen akatemiatoiminnan kanssa läheisessä yhteistyössä.
Tapahtumien jatkuva kehittäminen
Lajin ja sen näkyvyyden ytimessä on lajin suuret tapahtumat. Power Cupista on muodostunut vuosikymmenten aikana vertaansa vailla oleva instituutio, joka on monella tapaa lajin sydän. Jotta tapahtuma pysyy elinvoimaisena, emme saa jäädä paikoilleen vaan viedä tapahtumaa eteenpäin sitä mukaa kun maailma ympärillä muuttuu. Powerissa meillä on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia kumppanitoiminnan näkökulmasta ja jatkossa tässä supertapahtumassa meillä on mukana enemmän kumppaneita, jotka ovat tapahtumassa näkyvässä osassa.
Maaottelut ovat myös yksi lajin käyntikortti. Luomme maaotteluiden järjestämisessä juuri vakioitua kumppanimallia, jolla saamme selkeyttä maaotteluiden järjestämiseen sekä liiton että järjestävien seurojen päässä. Hyvänä esimerkkinä elokuun lopulla oli koeponnistettu maaottelutapahtuma Seinäjoella, jossa alueen seurat tekivät hyvää yhteistyö ja loivat koko Etelä-Pohjanmaan laajuisen loppuunmyydyn tapahtuman.
Katse eteenpäin
Muutosten mittakaava on suuri. Näin suurta määrää mittavia muutoksia ei Lentopalloliiton toiminnassa ole nähty yhtä aikaa pitkiin aikoihin, ellei koskaan. Muutoksille on selkeä tarve ja syyt – siksi niiden tekemättä jättämiselle ei ole perusteita.
Muutokset ovat myös työläitä ja tulevat viemään paljon energia tulevina vuosina. Siksi on hyvä upottaa kädet saveen saman tien ja ryhtyä toimeen, pitäen kuitenkin samalla katseen riittävän kaukana edessäpäin.
Seppo Siika-aho
Toimitusjohtaja, Lentopalloliitto
Jaa uutinen — Facebookissa
Takaisin
joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu
joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu