maaliskuu
helmikuu
tammikuu
joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu
joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu
joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
Liikunnan harrastaminen vie lapsiperheissä paljon aikaa
— 06.11.2018 Uutiset
Yle teki lajiliitoille mielenkiintoisen kyselyn, jolla selvitettiin paljonko eri lajien harrastamiseen menee aikaa, ja rakensi vastauksista laskurin nettiin. Helsinkiläisessä PuMa-Volleyssa toimiva Seppo Siika-aho kertoo, kuinka paljon hänen perheessään kuluu aikaa liikuntaharrastuksiin.

Lentistä voi pelata vaikka pihapelinä kylään tulleiden serkkujen kanssa.
Ylen juttu ja laskuri löytyvät netistä: https://yle.fi/uutiset/3-10477756
Ylen saamien vastausten perusteella kilpatasolla urheilevalla lapsella kuluu monessa lajissa yli 20 tuntia viikossa harrastukseen. Monessa lajissa menee aikaa tätäkin enemmän.
Lentopalloliiton urheilutoiminnan johtaja Sami Heikkiniemi toteaa, että terveen lapsen tulisikin liikkua 20 tuntia viikossa. Urheilijaksi tavoittelevan nuoren tulisi hänen mukaansa puolestaan liikkua 25–30 tuntia viikossa.
Seppo Siika-aho kertoo seuraavassa, kuinka paljon PuMa-Volleyn D-tytöissä ja E-pojissa ja hänen perheessään aikaa käytetään lentopalloiluun ja muihin harrastuksiin.
PuMa-Volleyn nuorempien D-tyttöjen (D2-tytöt, syntyneet pääosin 2007) ryhmässä on 12 pelaajaa, joista moni harjoittelee varsin tavoitteellisesti. Monella on toinen laji tai liikuntaharrastus; futis, yleisurheilu, uimahypyt, kilpa-aerobic, baletti jne. Harjoituspäiväkirjaan merkataan kaikki liikunta (lentopallo, muu laji, koululiikunta, kerhot, omaehtoinen liikunta jne).
Keskimäärin tytöt liikkuvat 60-70 tuntia / kk. Vaihtelua on per kk ja pelaaja per kk, pienimmät liikuntamäärät yhden lajin harrastajalla noin 40 h/kk ja suurimmat yli 100 h/kk.
Niillä joilla on 2 lajia, määrä nousee säännöllisesti yli 60 tunnin, keskimäärin noin 70 h/kk. Niillä joilla on 1 laji, määrät ovat pienempiä.
Sepon perheen lapset Marina (10 v) ja Bruno (8 v) Kerman pelaavat sekä lentistä että futista. Kesäkaudella (huhtikuun lopulta syyskuun alkupuolelle) futis on pääosissa, muutoin lentis. Kesällä on 1,5 kk tauko lentiksestä, jolloin pelataan jonkin verran beach volleyta. Talvikaudella lentiksen ohella pyritään pääsemään futistreeneihin kerran viikossa + peleihin/turnauksiin.
Periaatteessa melkein joka päivälle on jotkut treenit tai muuta liikuntaa, mutta lepopäiviä otetaan, kun tunnetaan siihen tarvetta. Marina on valinnut koulussa liikunnan valinnaiseksi aineeksi; ryhmässä on paljon poikia ja 2 tyttöä. Marina ja Bruno käyvät myös kerran viikossa musakerhossa, jossa tutustutaan soittimiin ja lauletaan, kerhon ryhmä esiintyy muutamia kertoja vuodessa oman asuinalueen juhlissa.
Vanhemmista äiti Marisa käy lenkillä ja kaveriporukan kanssa ulkona yhteisissä itse organisoiduissa circuit-tyylisissä puistotreeneissä. Liikunta painottuu lasten iltaharkkojen kanssa samoihin aikoihin ja viikonloppuihin. Isä Seppo pyrkii käymään valmennuksessa tulevan pienen liikuntamäärän lisäksi kuntosalilla ehtimisen mukaan.
PuMa-Volleyn D-tytöissä ja E-pojissa on tällä kaudella yksi viikkoharjoituksista sunnuntaina aamupäivällä. Tällä pyritään vapauttamaan viikkoiltoja muille lajeille ja harrastuksille ja myös vapaailloiksi. Tulevaisuudessa, kun siirrytään ikäluokissa vanhempiin, on suunnitelmissa lisätä lajiharjoituksia viikonloppuihin järjestämällä säännöllisesti leiripäiviä tai tehotreenipäiviä, jolloin samana päivänä kaksi pidempää (2-2,5 h) harjoitusta. Tällä tavoin harjoitusmääriä voidaan nostaa ilman että viikkorytmi muodostuu liian raskaaksi. Viikkoharjoitusten kesto D-tytöillä on 2 tuntia. Mikäli salivuoro on lyhyempi, lämmittelyt hoidetaan osin ennen salivuoron alkua ulkona ja/tai käytävässä.
PuMa-Volley on linjannut, että seura kannustaa kaikkia pelaajia liikkumaan ja urheilemaan mahdollisimman paljon. Se myös suosittaa, että kaikilla pelaajilla olisi mahdollisuuksien mukaan lentopallon kanssa jokin toinen urheilulaji. Seura pyrkii järjestämään toimintaansa siten että tämä oli mahdollista myös käytännössä. Lajivalinta ehditään tehdä myöhemmin, tarkkaa ikää on vaikeaa määritellä koska kaikilla päätös on yksilöllinen, mutta sen ehtii seuran näkemyksen mukaan yleensä tehdä vielä esimerkiksi 15-16 vuoden iässä.
D2-tytöillä viikkorasitus nousee välillä varsin korkeaksi. Tyttöjä ja pelaajien vanhempia on kannustettu pitämään huoli unen määrästä ja urheilijan ruokavaliosta. Tämän lisäksi kaikki tytöt ovat käyneet nuoriin urheilijoihin erikoistuneen fysioterapeutin Elina Järvisen (os. Kettunen) kartoituksessa, jossa käytiin läpi erilaisia liikkuvuuksia ja voimatasapainoa ja josta saatiin harjoitteita suoritettavaksi. Järvinen seuraa joukkueen toimintaa läpi kauden.
Jaa uutinen — Facebookissa
Takaisin