Ohjeita järjestelyihin ja kentän rakentamiseen

Vinkkejä beach volley -kentän rakentamiseen ja välineiden hankintaan

Kentän rakennusohjeet

Beach volleyn kenttäoppaassa kerrotaan mihin tekijöihin kannattaa kiinnittää huomiota kenttää suunniteltaessa ja rakentaessa. Kentän oleellisimman osan muodostaa oikeanlaatuinen pelialushiekka. Hiekan oikea valinta on tärkeää pelattavuuden ja hoidon kannalta. Kentältä edellytetään pehmeyttä, joten hiekan pitää olla irtonaista. Pehmeä, tiivistymätön kenttä on sopiva ponnistusalusta ja pehmeään hiekkaan syöksyminen pallontavoittelutilanteissa on turvallista. Hyvälaatuisen hiekan tunnusmerkit ovat: tasarakeisuus, eikä hiekka sisällä hienoainesta (< 0,063 mm), eikä myöskään isoja rakeita (> 2 mm).

Oppaassa käsitellään myös pelialueen rakentamisessa huomionarvoisia tekijöitä, pelialueen mittoja ja pelialuevälineitä. Esim. kentän koko 8 X 16 (suorakulman muotoinen alue) ympärillään joka puolelta vähintään 3 metrin levyinen vapaa alue. Hiekkaa kentällä vähintään 30 cm jotta pelilliset ominaisuudet olisivat beach volleyn luonteen mukaiset.

 

Opas on tarkoitettu kenttien rakennuttajille, rakentajille, kenttien käytöstä vastaaville ja lajista kiinnostuneille. Oppaan hinta on 10 €. Opetusministeriön liikuntapaikkajulkaisu: Beach volley kenttäopas löytyy sekä kirjastoista että sen voi tilata Rakennustieto Oy:n tilaajapalvelusta puh. 0207 476 401 tai suoraan Helsingin kirjakaupasta, puh. 0207 476 366, sähköposti kirjakauppa@rakennustieto.fi. , fax. 09-5495 5340, osoite Runeberginkatu 5 /PL 1004, 00101 Helsinki. Rakennustieto Oy:n osoite: Malminkatu 16, 00100 Helsinki.

Yleisten beach volley kenttien sijainti

Osoitteesta http://www.sport.jyu.fi/kohdasta liikuntapaikat löytyy yleisten beach volley –kenttien sijainti ja sivuilta löytyy myös kartat pelikentistä. Valitettavasti kaikkia kenttiä ei palvelusta löydy, joten puuttuvista tiedoista kannattaa ottaa yhteyttä kunnan liikuntatoimistoon.

Beach volley -varusteista

Beach volleyn pelaamista varten tarvittavia varusteita kentän lisäksi ovat verkko, rajanauhat, antennit (ei välttämätön) ja beach volley pallo, jonka paine on 171-221 millibaaria. Yhteen kenttään tarvitaan noin 160 tonnia hiekkaa (pohjan pehmeydestä riippuen) joka maksaa n. 270€ - 900 € + alv. Verkkosettien (sisältää verkon, tolpat ja rajanarut) hinta on 330€ - 470€ välillä. Beach pallon hinta pyörii 60€ - 70€ välillä. Kansainvälisen Lentopalloliiton FIVB:n virallinen Beach Volley pallo on Mikasa VLS 300.